prot1

Protetika

protetika2Protetika je specijalistička djelatnost dentalne medicine koja se bavi nadoknadom jednog ili više zubi koji svojim nedostatkom mogu dovesti do poremećaja u funkcioniranju cijelog stomatognatog sustava. Uslijed gubitka, preostali zubi gube svoj prvotni položaj, naginju se i rotiraju te tako narušavaju estetiku i funkciju. U takvim slučajevima potrebna je oralna rehabilitacija koja se postiže kraljicom stomatologije, protetikom.

Protetika se osnovno dijeli na fiksnu, mobilnu i kombinirano fiskno-mobilnu.

Fiksna protetika se sastoji od krunica i mostova. Krunica je aloplastično sredstvo koje u potpunosti prekriva površinu zubu zbog estetskih,profilaktičkih,protetkivnih i protetskih razloga.

Most se sastoji od sidra i članova pa obuhvaća veći broj zubi.

Materijali od kojih se izrađuju krunice i mostovi su metal-keramika i potpuna keramika (Empress II; IPS e.max, zircon – keramika), a u novije vrijeme sve se više upotrebljava nadolazeća generacija materijala Bio-HPP (PEEK) koji je svojim svojstvima najsličniji ljudskoj kosti.

Mobilna protetika se sastoji od potpunih i djelomičnih proteza. Indikacije za izradu proteza su kada postoji veći nedostatak zubi te se ne može izraditi fiksni dijelovi ili cijena s obzirom da je izrada proteza nešto jeftinija. Potpune proteze se izrađuju u slučaju potpune bezubosti, a djelomične kada pacijent ima preostalih zubi.

Prema materijalima proteze se dijele na akrilatne i „wironit“ proteze tj. proteze s metalnom osnovom koje su čvršće i bolje priliježu.

Kombinirani fiksno-mobilni radovi su indicirane za postupke potpune oralne rehabilitacije kada se može nadoknaditi nedostatak svih zubi s kojima pacijenti u potpunosti budu zadovoljni i vrlo lako se naviknu.

U slučaju totalne bezubosti preporučuje se oralna rehabilitacija s implantatima i mobilnim protezama pod nazivom "All on 4", gdje se u svakoj čeljusti postavljaju 4 implantata na kojima se sidri proteza i omogućava znatno bolje svakodnevno funkcioniranje.

Udlage su terapeutsko sredstvo koje se izrađuje osobama koji „škripe“ zubima. Bruksizam je pretjerano i nesvijesno škripanje  zubima koje se javlja uglavnom noću za vrijeme spavanja.  Stres se smatra glavnim krivcem za ovaj uglavnom nesvjesni poremećaj. Posljedice mogu biti od neznatnih oštećenja cakline do velikog gubtka dijelova zubi, osjećaja napetosti u žvačnim mišićima do bolova u čeljusnom (temporomandibularnom zglobu). Terapija se provodi posebno izrađenim udlagama pomoću kojih se sprječava daljnje trošenje zubi, povisuje se zagriz i postiže se pravilan položaj zgloba.