Dječja i preventivna stomatologija

djecjiDječja i preventivna stomatologija je zaslužna za čuvanje dentalnog zdravlja kod djece. Postoje razmišljanja kako mliječne zube ne treba liječiti što je u potpunosti krivo. Važno je očuvati svaki zub pa tako i mliječni. Dijete bi do 1 godine života roditelji trebali dovesti stomatologu. Ovakvim pristupom mogu se na vrijeme primijetiti eventualna odstupanja od oralnog zdravlja, a roditelje ćemo posavjetovati o važnosti preventivnih mjera. Redovitim posjetima stomatologu dijete se polako privikava na okruženje i ne postoji mogućnost bilo kakve dentalne anksioznosti. Dijete se vrlo brzo privikava na takvo okruženje i uz malo truda postaje najbolji pacijent.

Zdravlje djece je vrlo krhko zbog slabog imunološkog sustava koji se tek razvija te su stoga izloženi bakterijskim infekcijama više nego odrasle osobe s potpuno razvijenim imunološkim sustavom. Djeca obožavaju slatkiše koji obiluju šećerom, a upravo on je najvažniji element kada je u pitanju pojava karijesa. Iz toga razloga, vrlo je bitno da se u ranoj životnoj dobi razvije navika odlaska stomatologu i održavanja redovne oralne higijene. Djeca do 6 godina starosti i do polaska u školu bi trebali imati sve sanirane mliječne zube, od kojih neki ostaju sve do ulaska u pubertet.

Kvalitetna briga i skrb oko miliječnih zuba djeteta osigurati će pravilno razvijanje i rast trajnih zuba, kako funkcionalno tako i estetski. Lijep i blistav osmijeh se stvara cijeli život, a utjecaj roditelja tijekom odrastanja je od presudne važnosti.

Preventivne mjere uključuju upute o četkanju zubi, izboru četkica i pasta za zube, pravilnoj prehrani, prevenciji ranog dječjeg karijesa, uklanjanju nepodesnih navika i redovitoj flouridaciji.

Pravovremenom sanacijom mliječnih zubi sprječava se kasniji nastanak ortodontskih anomalija koji su u današnjoj populaciji jako česte.
Osim brige za mliječne zube, važno je štiti trajne zube odmah poslije nicanja što se postiže postupcima flouridacije i pečaćenja fisura.