Restaurativna stomatologija i endodoncija

endodoncijaKarijes je najraširenija bolest u svijetu. Ova bakterijska infekcija napada čvrsta tkiva zuba kao što su zubna caklina, cement i dentin. Nakon konzumacije hrane i pića u oralnoj šupljini ostaju ugljikohidrati čijom razgradnjom nastaju kiseline. Te kiseline se vežu uglavnom na zubnu caklinu i dovode do pada pH vrijednosti u ustima. Kada pH vrijednost padne ispod 5.5 dolazi do demineralizacije čvrstog zubnog tkiva. Karijes je bolest koja sporo napreduje i sami ćemo ju vrlo teško uočiti na vrijeme. Ako se ne liječi, ova bolest će napredovati kroz zubnu cakinu do cementa, dentina, a u konačnici i do korijenskog kanala i zubne pulpe unutar kanala. Ukoliko dođe do toga, vrlo često je toliko ozbiljno da će zub biti trajno izgubljen.

Tako dolazimo do restaurativne stomatologije, temeljne djelatnost dentalne medicine koja se bavi popravljanjem i liječenjem zubi, te od toga sve polazi. Kako bi se zub što duže sačuvao potrebno je napraviti dobar ispun (plombu) kojom se nadoknađuje uništeni dio zuba od strane karijesa. U našoj ordinaciji koristimo isključivo kompozitne materijale (bijele plombe) najboljih svjetskih proizvođača, koji osim odlične estetike imaju i optimalnu funkcijsku trajnost, pa su tako amalgamski ispuni stvar prošlosti.

Endodoncija se bavi liječenjem unutrašnjosti zubi, tj. pulpnog i periapikalnog prostora kao posljedice invazije bakterija (zbog karijesa, traume zuba, dubokog ispuna) u zub. Pojava boli je prvi znak da nešto nije u redu te bi trebalo posjetiti stomatologa kako bi se utvrdio uzrok. Vrlo često živac unutar korijenskog kanal signalizira prodor bakterija u unutrašnjost zuba. Kada bakterije uđu u korijenski kanal uglavnom dolazi do upalnih procesa od kojih obolijeva zubna pulpa. Ukoliko se ne liječi, zubna pulpa će odumrijeti te je stoga bitno da se na vrijeme krene s liječenjem pulpe. Bakterije napreduju prema kosti kroz korijenske kanale te tamo uzrokuju upalu (apsces ili granulom). Tada se javljaju veliki bolovi i otekline koje stvaraju velike neugodnosti pacijentu i zahtijevaju hitnu intervenciju.

U takvim situacijama pristupamo uklanjanju pulpe zube (živca) posebnim instrumentima te očuvamo korijen i krunu zuba bez nepotrebne ekstrakcije.

U našoj ordinaciji endodontski postupci naprave se u 1-2 posjete,potpuno bezbolno, te je tako dugotrajno liječenje zuba od nekoliko mjeseci izbjegnuto.

Izliječeni zubi su onda temelj daljnjih ispuna odnosno protetike jer ih najbolje zaštiti krunicom i produžiti im vijek trajanja, jer su takvi zubi skloniji pucanju.Prirodni zub je najbolji zub te ga treba pod svaku cijenu spasiti ukoliko je to moguće.