Estetska stomatologija

estetska stomatologijaLjuskice (veneers) spadaju u područje estetske stomatologije, stoga ih se često naziva i estetskim. Čini se da je pojam estetike svuda oko nas. Naziv estetskih ljuskica opravdan je činjenicom što se one najčešće primjenjuju kod različitih nedostataka oblika , boje ili čak položaja zdravih zubi, u pravilu prednjih zubi odnosno zubi vidljivih u osmijehu. Ljuskice su jako tanki, debljine oko 0,5 mm, nadomjesci izrađeni od kompozita ili keramike koje su individualno prilagođene prednjim plohama zubi. Razlika između krunice i ljuskice je u tome što se kod krunica brusi zub na svim plohama dok se kod ljuskica brusi samo vidljiva ploha zuba. Ljuskice pružaju iznimne estetske rezultate, te uz minimalnu invazivnost predstavljaju brzo, efikasno i trajno rješenje za lijep osmijeh.

Izbjeljivanje zubi uključuje kemijsku reakciju sredstva za izbjeljivanje s površinom diskoloriranih zubi. Diskoloracije su obojenja zbog dentalnih stanja ili postupaka- plak, karijes, ispuni, endodontska terapija, obojenja kemijskim sredstvima, obojenja hranom i pićima (kava, čaj), pušenje, starenje, itd. Izbjeljivati se mogu vitalni i nevitalni zubi, pojedinačno i u skupinama.

Izbjeljivanje nevitalnih (devitaliziranih) zubi provodi se najčešće u ordinaciji direktno ili tehnikom estetprivremenog stavljanja sredstva za izbjeljivanje u kavitet (tzv. Walking Bleach). Izbor tehnike i pripravka ovisi o stupnju diskoloracije.Izbjeljivanje vitalnih zubi u ordinaciji korištenjem preparata 40%-tnog vodikova peroksida može se provoditi na individualnim zubima ili na skupinama zubi, izolirano ili u kombinaciji s izbjeljivanjem kod kuće (uz pomoć žlice za aplikaciju materijala, tzv. matrice) ali, naravno, pod kontrolom liječnika. Važno je napomenuti da se ovaj postupak nikako ne može poistovjetiti s izbjeljivanjem uz pomoć npr. pasti za zube koje se komercijaliziraju za tu namjenu.

U našoj ordinaciji koristimo kemijski aktiviran preparat , neutralnog pH za maksimalnu učinkovitost i sigurnost s patentiranom PF formula za jaču caklinu, smanjenu osjetljivost i prevenciju karijesa. Aplicira se u jednoj posjeti i postupak traje oko 45 minuta.

Uz postupak izbjeljivanja imamo i postupak pjeskarenja zubi kojim se mogu odstraniti pigmentacije zubi i postići svjetlija nijansa zubi, koja se kasnije poboljša izbjeljivanjem.

Važno je napomenuti da se zubi s velikim ispunima, pod krunicama ili mostovima ne mogu izbijeliti već ako su dotrajali moraju se zamijeniti novima.

Zubni nakit čine mali kristali u različitim bojama koji se kemijski lijepe na površinu prednjih gornjih zubi, obično na lateralne sjekutiće bez ikakvog oštećenja cakline.