Oralna kirurgija

oralnaDjelatnost dentalne medicine koji se bavi vađenjem zaostalih i slomljenih korijena zubi, resekcija korijena zubi, vađenja umnjaka odnosno vađenje impaktiranih ili retiniranih očnjaka i umnjaka. Vađenje umnjaka je najčešći zahvat u oralnoj kirurgiji. Simptomi otežanog nicanja (perikoronitis) umnjaka su bol i oticanje, otežano otvaranje usta, zadah, povišena temperatura i sl. Ukoliko konzervativna terapija čišćenja džepova ne pomogne pristupa se vađenju.

Resekcija korijena zuba ili apikotomija je kirurški postupak koji se radi pod lokalnom anestezijom, u slučaju neuspješnog liječenja zuba (endodoncije) te se pritom odstrani vršak korijena zuba i upalni proces oko njega. Zub se prilikom samog zahvata ponovno endodontski tretira kako bi se postigao što uspješniji rezultat.

Operacija ciste spada u domenu oralne kirurgije. Cista je tvorevina koja nastaje u tvrdim i mekim tkivima s tendencijom rasta pa se zato mora što prije ukloniti. Mogu nastati u obje čeljusti, različite veličine i uzrokovati velike tegobe.