Ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatološke struke, koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba, te odnosa među čeljustima, tijekom rasta i razvoja pa i kasnije tijekom života. Cilj ortodoncije nije isključivo estetika kakvo je uvriježeno mišljenje, jer pravilno postavljeni zubi su ne samo lijepi nego su i važni za zdravlje čitavog sustava za žvakanje, čeljusnog zgloba i mišića te okolnog zubnog tkiva.

ortodoncija

Pravilan položaj zubi u čeljusti i pravilan odnos gornje i donje čeljusti omogućuje ravnomjeran prijenos sila žvakanja a time čuva i potporno tkivo zuba i same zube od preopterećenja, prekomjernog trošenja i propadanja te umanjuje ili uklanja probleme u čeljusnom zglobu.

Ortodonski aparati mogu biti:

  • fiksni
  • mobilni


Odabir naprave ovisi o:

  • vrsti anomalije odnosno nepravilnosti,
  • dobi pacijenata,
  • statusu zuba,
  • higijenskim navikama pacijenta i motivaciji,
  • socijalno-ekonomskom statusu.

Mobilne aparate pacijent sam može skinuti, fiksni ili popularno zvani "bravice" trajno ostaju na zubima sve do kraja ortodontske terapije. Fiksne aparate postavlja ortodont izravno u ustima, a mobilni, tj. pomični aparati izrađuju se u zubnom laboratoriju.

Ortodontska terapija može biti uspješna u svakoj dobi, a odrasli osobito cijene terapiju zbog kreiranja lijepog osmijeha. Ortodontske bravice nisu više samo za djecu. Ako je struktura kosti i desni dobra nepravilni zubi se mogu ispraviti. Ortodonska terapija kod odraslih osoba provodi se veoma često, jer nikad nije prekasno za ispravljanje izbočenih (protrudirani), ili uvučenih (retrudirani) zubi, razmaknuti zubi, praznine koje su nastale vađenjem zubi i ponekad eliminirati potrebu za protetskim nadomjestkom ili/i implantatima.

Ortodontske bravice i zubni aparatići danas zadovoljavaju visoke estetske kriterije tako da su jedva primjetni. Prednosti ortodontske terapije su zdravija usta, ljepši osmijeh i zubi koji će trajati cijeli život.