Parodontologija

ParodontologijaParodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi zdravljem potpornih struktura zuba (parodonta). Parodont se sastoji od zubnog mesa (gingiva), kosti i vlakana koja veću zub za kost (parodontalni ligament).

Savjesnim i redovitim održavanjem oralne higijene umanjujete rizik od nastanka parodontne bolesti. To podrazumijeva efikasno uklanjanje zubnih naslaga pravilnim četkanjem, korištenjem zubnog konca i vodica za ispiranje. Parodontne bolesti se osim održavanjem oralne higijene uspješno preveniraju i redovitim posjetima stomatologu, u pravilu svakih 6 mjeseci. Pritom se očiste zubi od mekih i tvrdih naslaga i pregleda cijela usna šupljina.

Bolesti parodonta se dijele na gingivitis i parodontitis.

Gingivitis je predstadij parodontitisa koji zahvaća meka tkiva oko zuba, karakteriziraju ga klasični simptomi kao što su crvenilo, krvarenje i oticanje. Uspješnim liječenjem gingivitisa prevenira se puno ozbiljnije stanje, parodontitis.

Parodontitis je bolest koja zahvaća cjelokupni parodont,može biti agresivni/kronični i lokaliziran/generaliziran. Uzroci su joj genetski i/ili okolišni (pušenje,stres) čimbenici. Osim mekih tkiva dolazi do razaranja kosti oko zuba što dovodi do pomičnosti i u krajnjem slučaju gubitka zubi.

U našoj ordinaciji stavljamo veliki naglasak na važnost dobrog zdravlja parodonta te tako uspješno provodimo konzervativne metode liječenja kao što su čišćenje mekih i tvrdih naslaga sa zubi, struganje i poliranje korijenova i ispiranje parodontnih džepova. U današnje vrijeme parodontitis je sve više raširen i pojavljuje se u sve ranijoj životnoj dobi. Liječenje zahtijeva temeljitu inicijalnu terapiju koja se provodi po kvadrantima kroz nekoliko posjeta (uglavnom četiri) i nakon toga redovite kontrole (reevaluacije) svakih 3-6 mjeseci ovisno o rezultatima liječenja.