impl

Implantologija

dimplImplantologija je najmlađa grana dentalne medicine jer su u njoj prožimaju protetika i oralna kirurgija. Zubni implantati već nekoliko desetljeća slove kao najbolja zamjena za izgubljene zube. Njihova sposobnost da uspješno imitiraju funkciju prirodnog korijena zuba je dokazana kroz milijune uspješno ugrađenih zubnih implantata. Zubni implantat je mali, čvrsti, titanski ili cirkonski vijak koji ima svrhu preuzimanja fukcije izgubljenog korijena zuba, a ugrađuje se u gornju ili donju kost čeljusti. Nakon oseointegracije (srastanja koštanog tkiva s implantatom), implantat preuzima funkciju prirodnog korijena zuba te je sposoban nositi krunu, most ili protezu.

Ugradnja implantata se sastoji od kirurške i protetske faze.

Implantati se ugrađuju brzo i bezbolno pod lokalnom anestezijom. Nakon ugradnje implantata slijedi razdoblje prihvaćanja implantata tzv. oseointegracija koja može trajati od 2 do 6 mjeseci.

Protetska faza obuhvaća izradu krunica, mostova ili proteza sidrenih na implantatima, ovisno o broju postavljenih implantata.

Najvažniji faktor koji utječe na uspješnost je održavanje pravilne i temeljite oralne higijene, kao i redovite kontrole kod stomatologa. Posjete stomatologa u svrhu kontrole i profesionalnog čišćenja trebaju biti češće nego uobičajeno (2 – 4 puta godišnje), a takav način njege i održavanja traje doživotno.

Svake dvije godine potrebno je stanje implantata i koštanih struktura kontrolirati rendgenskom snimkom (ortopantomogramom). Iako nigdje u medicini ne postoji garancija za uspjeh, ugradnja implantata jedan je od najsigurnijih postupaka u dentalnoj medicini, s postotkom uspješnosti 80-95%.

Implantati imaju svoje indikacije, te ako se one slijede mogu se postići odlični rezultati. Čuvaju ostale zube, izvrsna funkcionalnost i vrhunska estetika.

U našoj ordinaciji postavljaju se vrhunski SKY implantati njemačkog proivođača Bredent, čije je ime sinonim za kvalitetu u cijelom svijetu.